Translate

2012. július 22., vasárnap

Programajánló: Zöld Nyári Egyetem

Levélben kért fel arra Liptay Orsolya, a Zöld Nyári Egyetem kommunikációs felelőse, hogy osszam meg veletek a következő tábor programját. Én pedig ennek szívesen eleget is teszek, hiszen gyönyörű helyen, fantasztikus áron, zseniális előadásokon lehet részt venni. Tehát lássuk a tényeket, és hajrá, jelentkezzetek minél többen!

Jelentkezz a Zöld Nyári Egyetemre...
A Zöld Nyári Egyetemre 2012. augusztus 1-5 között, Bodajkon kerül sor, és rendkívül színes programmal várják a résztvevőket.

Augusztus 1-től 5-ig ismét Zöld Nyári Egyetem a Fejér megyei Bodajkon. Öt nap, száz előadó, legalább nyolcvan féle program, Róna Péter, Ángyán József, Tamás Gáspár Miklós, Amelia Andersdotter, Bodoky Tamás, Vitézy Dávid, Kürti Gábor, Krétakör, TedX, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, bolyhos forradalom, bringaszerelés, ökoszépségszalon, kalózok, erdő közepe, tábortűz, patak, közösség, teljes ellátás, jókedv. Már csak Te hiányzol! Regisztrálj most! www.greenacademy.hu

Fontos tudni, hogy a nyári egyetemre most igen kedvező áron, 20 ezer forintért lehet regisztrálni a teljes időtartamra, teljes ellátással. Emellett különböző kedvezmények, illetve szociális tarifa is rendelkezésre állnak, ezekről a www.greenacademy.hu/jegymenüpont alatt tájékozódhatnak.

Bővebb felvilágosítással szolgál::

Liptay Orsolya
szervező, kommunikációs felelős
Zöld Nyári Egyetem 2012 - Green Summer Academy 2012
 +36 30 633824 - communication@greenacademy.hu
 www.greenacademy.hu
www.facebook.com/greenacademy.hu

Ha pedig ez nem lenne elég kedvcsinálónak, akkor olvassátok el Liptay Orsolyával készült interjút. Ez még meggyőzőbb:

-Mit takar tulajdonképpen a név: Ökopolitikai Nyári Egyetem?
-Az idén ötödik alkalommal rendezzük meg az Ökopolitikai Nyári Egyetemet. Tavaly a résztvevők száma minden korábbi rekordot megdöntött, így ebben az évben tágasabb, új helyszínt kerestünk: a Bakonyba, Bodajkra költözik az egyetem. A rendezvény tulajdonképpen egy olyan sokszínű zöld tábor, ahol napközben beszélgetések, workshopok és tréningek zajlanak, de lesz kézműveskedés, civil forgószínpad, előadások, este pedig filmek és koncertek szórakoztatják a közönséget. Az egyetem továbbá Közép-Európa egyetlen olyan rendezvénye, ahol elismert, hiteles szakemberek és civilek osztják meg tudásukat, tapasztalataikat a vendégekkel.

-Győzz meg, hogy Bodajkra látogassak! Miért érdemes részt venni a táborban?
-A szó szoros értelmében „résztvevőket” várunk. Olyanokat, akik nemcsak passzív látogatóként akarnak sodródni koncerttől kocsmáig egy fesztiválon, hanem konkrétan alakítják is a tábor szellemiségét, hangulatát, képviselik az üzenetét. Aki Bodajkot választja, tényleg hisz benne, hogy hozzátehet valamit a világhoz, a mindennapjaink alakulásához. Közben persze kap szállást, teljes ellátást helyi alapanyagokból készült ételekkel, amit egy bringás ételfutár cég készít, és bulizni is bőven lesz alkalom, hiszen minden estét koncert fog zárni! A Nyári Egyetem résztvevői olyan öt napos tömény élmény-, tapasztalat és ismeret-átömlesztésen mennek keresztül, mint sehol máshol. A mi táborunk azoknak szól, akik kicsit jobban szeretnék érteni a világot, tenni is szeretnének érte, sőt készek talán meg is változtatni. Nálunk az „együttlét” valódi létjogosultságot kap.

-Mik lesznek a Nyári Egyetem fő témái?Mit tanulhatunk az idén?

-2012-ben a tábor szellemi fókuszában a magyar, európai és globális jövőkép, a demokrácia és válság kérdése, a környezeti válság és alkalmazkodás, a szegénység és a zöldpolitika állnak. Nem állunk meg azonban a krízis és összeomlás feletti sajnálkozás szintjén: igyekszünk praktikus megoldásokat, jó gyakorlatokat közvetíteni a résztvevőknek, illetve maguktól a táborozóktól is tanulni, ők milyen stratégiákat alkalmaznak saját életükben személyes boldogulásuk érdekében, a materiális értékeken túl.
Lesznek továbbá gazdasági panelek, például a Zöld Fordulat, az Euró-válság, vagy az alapjövedelem kérdéseiről szóló panel, vagy izgalmas elméleti és gyakorlati tudnivalók civil érdekérvényesítésről, olyan témákat is érintünk majd, mint a civil kurázsi győzelme az ACTA ügyben. Lesznek utcai gerillák minden mennyiségben, illetve az érdeklődők elmerülhetnek az oknyomozó újságírás, vagy az oligarchavadászat nagyon is aktuális rejtelmeiben is.
Az eddigi évekhez képest új elem a programban a sokféle, személyre szabott tréning, illetve az egyik plenáris az internetes szabadegyetem, a TED szervezésében megvalósuló TedX előadás lesz. A tábor programjának színesítéséhez, interaktívvá tételéhez a Krétakör társulat is hozzájárul.

-Kik lesznek az előadók? Kiket hallhatunk előadni, felszólalni, kikre érdemes figyelni?
-Az előző évekhez hasonlóan számos hazai és külföldi, a zöld közéletben és fenntarthatósággal foglalkozó körökben elismert személyiséget sikerült elhívnunk az idén is. Igazi sztárvendégünk lesz Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legfiatalabb képviselője, a svéd Kalózpárt tagja, aki Bodoky Tamással, az atlatszo.hu oknyomozó portál főszerkesztőjével és Grad-Gyenge Anikóval, szerzői jogvédővel vitatkozik majd az ACTA-ról, illetve az egyezmény elkaszálásához vezető civil mozgalom sikerességének titkáról. Schiffer András és Dennis Gratz, a bosnyák Nasa Stranka vezetője a demokráciáról, Vitézy Dávid, Kürti Gábor (Kükü) és Fleischer Tamás azt feszegetik majd, hogy vajon az egyéni mobilitás alapjog-e, földügyekben Ángyán József lesz beszélgetőpartnerünk, a közgazdász vonalat pedig Róna Péter, Pogátsa Zoltán és Scheiring Gábor erősítik. Vendégünk lesz Silke Krebs a Baden-Württembergi kormány kancelláriaminisztere, illetve Reinhard Bütikofer EP-képviselő, a német zöldek korábbi társelnöke. Moderátoraink lesznek többek között Fokasz Nikosz (ELTE), Gulyás Márton (Krétakör) vagy Kovács Gergő (Magyar Kétfarkú Kutya Párt). Közben lehet hulladékból készíteni ékszert, dísztárgyakat több neves tervezőműhely vezetésével (Recycle Mission, Plastenka, Vadjutka, Mütyürgyár), lesz „bolyhos forradalom”, azaz közösségi kötés-horgolás, illetve a programot színesíti még a Messzelátó Egyesület öko-szépségszalonja, illetve az ökológiai szemléletű stílustanácsadás. Akinek ez nem elég, tanulhat kerékpárjavítást a Bringakonyha önkénteseitől, vagy elmehet kirándulni a környékre. Este pedig tábortűz, koncertek, cigány és magyar táncház, valamint filmek, és hozzájuk kapcsolódó beszélgetések alatt lehet levezetni, lazítani.
Eközben a kicsikre, a családokra is gondoltunk: a tábor ideje alatt végig szakképzett pedagógusok, környezeti nevelők foglalkoznak a legkisebbekkel és a kicsit nagyobbakkal, csoportokban, minden nap egy-egy téma köré szervezve a játékos programokat, kirándulásokat, kézműveskedést.

-Mesélj az új helyszínről! Milyen hely ez a Bodajk?
-A Tölgyes tábor, ami az Egyetemünknek az idén otthont ad (amit Balinka és Bodajk táborként is ismernek) Székesfehérvártól 25km-re, a Bakony hegység keleti nyúlványain, Balinka határában, a Gaja szurdok védett területén fekszik és határos a Vadasparkkal. A festői szépségű Gaja-völgy kedvelt kirándulóhely, itt halad át az országos „kék” turistajelzés is. A táborban igénybe lehet venni faházat, vagy sátrazni is lehet. A táborlakók, ahogyan már említettem, teljes ellátást is kapnak, napi négy étkezéssel. A napot a táborban szabadtéri jógázással kezdjük, napközben pedig lehet kirándulni, illetve a közeli, ingyenes strandon fürdőzni.

-Nagyszerűen hangzik! Hogyan lehet jelentkezni az Egyetemre?
-A Nyári Egyetem saját honlapján, a greenacademy.hu címűn lehet online regisztrálni. Arra figyeljetek, hogy a jelentkezéskor előnyt élveznek azok, akik több napra, vagy a tábor teljes idejére érkeznek hozzánk, hiszen a szakmai program elemei egymásra épülnek, egyben érdemes őket meghallgatni, hogy összeálljon a tábor végére a kép.

-Most már csak arra vagyok kíváncsi, kik állnak egy ilyen sokszínű rendezvény mögött? Kik szervezik és kik támogatják a Nyári Egyetemet?
-Az Ökopolitikai Nyári Egyetemet az Ökopolitikai Műhely Alapítvány szervezi, a Zöld Európai Alapítvánnyal, az Európai Zöld Párttal és a Zöld Szabadegyetem Egyesülettel együttműködve. A rendezvény támogatója az Ökopolisz Alapítvány, amely nemcsak anyagilag, hanem szakmai programokkal is hozzájárul az Egyetem sikeréhez, továbbá a Heinrich Böll Alapítvány, a Zöldek/SzSz képviselőcsoportja az Európai Parlamentben és a Bündnis'90/Die Grünen finanszírozzák a rendezvény létrejöttét. Emellett kiemelt partnereink még a Krétakör és a TedX.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...