Translate

2013. február 11., hétfő

Barbie és a vízkő esete

Ha történetesen Őt Kennek és engem Barbie-nak kereszteltek volna el születésünkkor, akkor valószínűleg mikor anno megláttuk közös életünk helyszínének fürdőszobáját, a következő jelentés húzódott volna meg "Húú!" felkiáltásunk mögött: "Húú, ez fantasztikusan gyönyörűségesen szép!" De miután szüléink nem eme nevek mellett (ez nagyon "mekkelekesen" hangzik) döntöttek, mi csak arra az egy színre tudtunk koncentrálni, mely az egész helyiséget beborította: "Húú, ez aztán borzalmasan rózsaszín!" Mármint a csempe és a kád.... No és a mosdókagyló.... És a szappan- és törölközőtartóról se feledkezzünk meg. Szóval úgy komplett az egész. Bocsánat, a járólap, mely a hozzájuk harmonizáló bordó színben pompázott, kivétel volt. De ezt a rendhagyó küllemét csak addig viselte, amíg a bontás során elénk nem tárult az eredeti burkolat "pinkje". :)



Körülbelül egy évig láttam rózsaszínben a világot (legalábbis a fürdőnkben), mely tökéletes rejtekéül szolgált a vízkőnek. Egyszerűen beleolvadt az alapba. :)
Egy kedves rokonomnak nem adatott meg a rózsaszín fürdőkád nyújtotta "védelem". 10 éve próbál mindenféle csodaszerrel megszabadulni a vízkőtől. Sikertelenül. Aztán megjelentem én, mint az őrült rokon, és kikönyörögtem tőle egy kádsúrolást. :)
Íme, az előtte kép:




Itt vannak az én csodaszereim: ecet, rongy, szivacs és fém dörzsi.



Ez pedig a trükk: a kádra rongyot kell teríteni, hogy az ecet ne folyjon le. Én több órán keresztül (kb. 7 órát) érleltem alatta a vízkövet. Olyan kíváncsi voltam, mint egy kisgyerek karácsony előtt, hogy vajon tényleg használ-e. Ami -aki szintén kipróbálta az általam leírt "receptet" -  még izgatottabb lehetett nálam, mert Ő " csak" 2 órát borogatta a kádat.



Utána a fém dörzsivel átdörzsöltem, majd leöblítettem vízzel. Végül szódabikarbónával megszórtam, és szimpla szivaccsal is áttöröltem.
Hihetetlenül hangzik, de teljesen eltűnt a vízkő.(Jelentem, Ami is sikerrel járt 2 óra múlva úgy, hogy fém dörzsi helyett súrolókefét használt).
Íme a bizonyíték:



Nincs rokoni kapcsolatom Rodolfóval. Ezt tényleg az ecetnek köszönhetjük!

Ui.: Köszi Ami, hogy megosztottad a tapasztalataidat! :)


Mindenkinek szép napot és jó alkotást kívánok!

19 megjegyzés:

  1. A rózsaszín tényleg a ti fürdőtök volt?! :))) Nektek sikerült lecserélni ezt a vízmelegítőt? Mert nálunk nem lehet, és egyedül ez rondítja a fürdőszobát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, bizony, ezt a "szépséget" bámultam, amíg el nem kezdtük a felújítást! Van kép arról is, amikor nagy örömmel bontom a csempét :))
      Mi tetőtérben lakunk, és sikerült áttérnünk egyedi fűtésre, és ehhez kazánt is kellett venni. Az biztosítja a meleg vizet és a fűtést is. Ja, és zárt tüzelésű, ezért el lehet rejteni. :)

      Törlés
    2. Szerencsések vagytok! :)

      Nálunk nincs egyedi kémény, az oldalfali kivezetést már nem engedélyezik. Csak a fűtést tudtuk korszerűbbre cserélni. :(

      Törlés
    3. Tudom, hogy mákunk volt. Ha most a gázkazán látványától eltekintek, akkor is kiver tőle a frász. Panelgyerek vagyok, ahol csak meg kellett nyitnom a csapot és jött a meleg víz. :))

      Törlés
    4. :D Ismerős, pedig csak pár évet éltem panelben.

      Törlés
  2. Na akkor ez volt a baj az én ecetes próbálkozásommal: nem hagytam neki elég időt! Ha lesz időm, kerítek kiszuperált rongyokat és kipróbálom. A rongyot leteríted a kádra és átitatod ecettel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én egy egész üveggel is ráöntöttem. Miután pedig levettem a rongyokat, nekiestem a fém dörzsivel. Aztán öblítettem csak le. Úgyhogy szerintem az is fontos.
      Ha ezzel a vízkővel megbirkózott (tényleg nagyon gáz volt), akkor bármelyikkel. :)

      Törlés
    2. Örök hálám ezért a tippért! Nem volt 7 órám meg nagy darab felesleges rongyom sem, így csak egy kis területet terítettem be ecetes ruhával, kb. 20 percre. Működött! Pedig még azt sem mondtam neki, hogy mukodj :) Ha több időm lesz, keresek feleslegessé vált lepedőket, és nekiesem a kádnak (nagyinál kicsit rosszabb a helyzet, szinte az egész alkalmatosságot be kellene borítani ecetes pakolással).

      Törlés
    3. De örülök Ami, hogy Neked is sikerült szimplán ecettel, Uri Geller nélkül! :)) Szerintem a nagyidnál is összejön a "varázslat" :))

      Törlés
    4. Kipróbáltam nagy felületen is, de csak két óra áztatással. Úgy is működött! A dörzsi helyett áttértem a körömkefére, mert előbbi fekete csíkokat hagyott maga után. Vagy ez normális, ezért van szükség utána a szódabikarbónára?

      Törlés
    5. Nekem csak addig volt fekete csík, amíg le nem öblítettem. De ha körömkefével is működik, akkor persze azzal is lehet. A szódabikarbónát csak általános takarításra használtam utána.
      Jó, hogy írtad ezt a két órát, mert akkor átírom majd a bejegyzésben. Én azért "borogattam" 7 órát, mert nem ott lakom, ahol a kád volt, és akkor tudtam visszamenni, meg nem is mertem előbb levenni.
      Annyira örülök, hogy megosztod a tapasztalataidat! Beírlak a posztba mint segédmunkatársat! :))

      Törlés
    6. Jaj, annyira nem volt fontos a szerepem! A kád állapotát úgy tudnám egyébként szemléltetni, nagypapám 10 éve halt meg, azóta szerintem hú de alaposan nem lett tisztítva. A mosógép ebbe engedi a vizet, így a kád alján "szép" sárga foltban meglátszott a folyamatos vízben ázás, ráadásul a színesebb víz rendre megszínezte a kád oldalát is. Azelőtt CIF-fel próbálkoztam már, de nem segített. Ez az ecetes megoldás viszont tényleg csodát tett. Ha azt nézem, hogy az ecet ócó és környezetbarátabb más szereknél, a zöld felem is repes az örömtől :)

      Törlés
    7. He-he, már beleírtalak! Köszi még egyszer! :)

      Törlés
  3. Én is leírom a tapasztalataimat a káddal kapcsolatban. Két fürdőkádunk van, 13 évesek. Az én elvem, hogy a kádat nem szabad súrolni és semmilyen savval vagy zsíroldóval kezelni. Egyszer sem. Az új zománcbevonat sima, és ezt nem szabad felkarcolni, felmarni. A sima felület ledobja a koszt, könnyen letörölhető, a rücskös felület pedig szinte odatapasztja. (Festés előtt is csiszolunk, hogy a festék tapadjon) A fémdörzsi és az ecet nem jó választás.
    A mi kádjaink 13 éve simák, mosóporos szivaccsal áttörlöm, 1-2 perc állás után nedves szivaccsal erősen törölve lejön a kosz, vízkő.
    Persze az a kád, amely már súrolva volt, utána már csak súrolással tisztítható. De ha valaha új kádatok lesz, próbáljátok ki a módszert, nem fogjátok megbánni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat!
      Igen, a bemutatott kádnál már nem lett volna elég egy mosóporos áttörlés. Az új kádunkat viszont én is csak mosogatószer és szódabikarbóna keverékével mosom le, és tökéletesen tiszta évek óta.

      Törlés
  4. C'mon Barbie girl, to my barbie woooorld,
    it's so plastic, and fantastic....

    A szöveg pontosságáért nem vállalok felelősséget, emlékezetből próbáltam :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húú, az nagyon durva szám volt, de mindenkinek belemászott az agyába. Na, most egész nap ezt fogom dúdolgatni. :)))

      Törlés
    2. "kar" hogy mar nincs hozza rozsaszin furdoszoba :D

      Törlés
    3. Valahogy megpróbálom feldolgozni a hiányát. :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...