Translate

2012. augusztus 14., kedd

Csík, csík, csík

A csík szóról nekem múlt vasárnapig kapásból három dolog jutott eszembe:

1. A Csík zenekar, akiktől ha már választanom kell, akkor nagy kedvencem a Quimby egyik feldolgozását Kiss Tibivel karöltve:



2. A csíkhal, ami nem a halászok elleni turpisságáról volt híres. Ugyanis feje mindig a víz színén volt, így a csíkászatban kevésbé jártas emberek is rövid időn belül ki tudták deríteni a tartózkodási helyét. Ma már nem is igen van belőlük.

forrás

3. A matrózcsíkos. És ki szemléltethetné ezt jobban mint Popeye a tengerész, akinek hajóját nem éri semmi vész...




És akkor most kezdjük elölről. A csík szóról nekem így kapásból az étkezősarkunk jut eszembe:





Mi az, ami inspirált? 
Amikor megláttam ezt a csíkos falat ábrázoló képet, akkor tudtam, kell nekem ilyen. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy melyik helyiségre húzom fel a matrózmintás felsőt. Végül az étkező lett a befutó. A sávok vastagságánál viszont én nem törekedtem az egyenlő eloszlásra, ahogy esik, úgy puffan!

forrás

Azt is tudtam, hogy több színnel szeretnék dolgozni. Ekkor felpillantottam az étkezőasztalunk felett logó csillárunkra, és betört kettes számú inspiráció:



A munka menete:

1. Ő lefestette a falat halovány krémszínnel:




2. Száradás után jöttem én. Fogtam egy vízszintmérőt, és nekivágtam a fal becsíkozásának.


Ezen a képen elvileg a csíkok láthatók.
No meg a névnapi ajándékom: a vízszintmérő.


Itt mintha picinykét jobban látszódnának
azok a fránya csíkok.

3. Utána felragasztottam a festőszalagokat a vonalak mentén. Körmömmel is végighúztam, hogy jól odatapadjon a falhoz. Ez azért fontos, hogy a festék alá ne folyjon. Nem ragasztottam fel az összeset egyszerre. Általában amíg az egyik csík száradt, addig a következőhöz rögzítettem a takarást.




4. Felfestettem apránként a csíkokat. Festőhengerrel dolgoztam. Mielőtt teljesen megszáradt volna a festék, óvatosan leszedtem a maszkoló szalagot. Végül az eredmény:



5. Aztán jött az ebéd, és miközben gyönyörködtem a látványban, arra a felfedezésre jutottam, hogy a mi lakásunkhoz képest a Pisai Ferde Torony ferdesége smafu! Ugyanis a bal oldalon a felső csík 21 cm-re található a mennyezettől, míg a jobb oldalon 16,5 cm-re. De kérem, nem lehet minden tökéletes :).
Hamarosan láthattok összképet is az étkezőnkről, de addig is még egy pár részlet!

A csíkos falunk.



Szeretem a színes üvegeket!


15 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Nem vagyok oda a mértanilag tökéletes dolgokért, így az is tetszik, hogy a csíkok eltérő vastagságúak, meg az is, hogy kicsit ferdék (innen egyébként nem látszik).

    A csillár is saját kezűleg készült?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)! Egyébként én is azért döntöttem a nem egyenlő vastagságú csíkok mellett. Amúgy nem a csíkok lettek ferdék, hanem a plafonunk az! (vagy a fal. Szóval egyik oldalon 5cm-rel magasabb a fal mint a másikon. Csak most a csíkok kicsit jobban kiadják ezt a hibát :)
      A csillár anyukám ötlete volt. Eredetileg függődísz, aztán közösen csillárt készítettünk belőle. Neki is van ilyen, csak neki a kisszobában.

      Törlés
  2. Nagyon-nagyon szép!!! Pedig úgy általában Amihoz hasonlóan gondolkozom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Festettem csíkos székeket is, majd holnap rakom fel. Ott aztán tényleg nem volt a tökéletességnek helye :)

      Törlés
  3. nagyon szép lett! sokkal jobb, mint az inspirációd, mégpedig a színek miatt, hogy többféle kék, jól eltalált kékek. az egész tök szép.

    viszont hogy állsz a kritikához? nagyon bírlak, úgyhogy ha nem szívesen fogadsz negatív megjegyzéseket, akkor inkább moderálom magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Egyébként zöld is van benne. Az eredeti két szín alulról a 3. és az 5. (na és alulról a 2. egy lazúr, mert az fa). Ezeket kevergettem fehérrel vagy egymással és plussz fehérrel. Így lettek a csíkok színei.
      Hűű, akkor biztos a székek nem tetszenek neked! Nehezebben bírom a negatív kritikát, de ugyanakkor kíváncsi vagyok a véleményedre. Jaj, csak finoman, mert nekem tényleg tetszenek!

      Törlés
    2. igen, a székek :D na ne haragudj meg érte, teljesen szubjektív. sztem szerencsésebb lenne az átmeneteket finomabban eldolgozni, vagy ha nem, akkor erősebb színtöréseket belerakni, mert így valahogy nem idomul a székhez a dolog. szólj, ha máskor ne fontoskodjak! :D

      Törlés
    3. Hát, egész délelőtt paráztam, hogy mit fogsz írni. Az erősebb színtörések nekem nem annyira tetszenek (pl. az inspirációnál a szék). De abban igazat adok, hogy a 2. és 3. sáv közé erősebb kontrasztot tehettem volna. Eredetileg úgy is volt, de aztán a 2. réteg festésnél így alakult, mert elfogyott az alapszín :(

      Törlés
    4. ha ezt tudom, biztos nem kotyogok bele...:)

      Törlés
  4. Nagyon szuper lett igazán izgalmassá teszi a helyiséget! Gratulálok hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Szerintem is sokat dobhat egy helyiség egyik falán a csíkozás. Főleg, hogy nekünk előtte unalmas fehér volt (amit egyébként tudok szeretni is)

      Törlés
  5. Olvastam ezt korábban. Túl lusta voltam a hozzászóláshoz. A billentyűzetemnek nincs magyar betűk. De el kellett mondani, hogy milyen gyönyörű a csíkok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam, hogy azért nem írtál, mert el vagy foglalva a csomagolással. Nagyon örülök, hogy tetszik a csíkos fal. :)

      Törlés
  6. Nagyon szép lett! :)
    (Amúgy másoknál már olvastam, hogy rutinból az ilyet fentről kezdik el mérni, mert ott jobban szemet szúr a ferdeség, mint alul /ott a bútorok úgyis eltakarják, nincs annyira szem előtt/)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Ó, nálunk alul jobban szemet szúrna a ferdeség a cipőtárolós szekrény miatt. Valamint alulról a 2. csík adott volt, mert az fából van, a falat védi a székektől. Úgyhogy jobb ez így. A csíkok tutira vízszintesek, a plafonunkról viszont már nem mondható el. :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...