Translate

2012. szeptember 21., péntek

Időutazás a pattintott kőkorszakba, avagy a burkolás javítása házilag

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Isten hozta Önöket mai előadásomon, melynek ismertetése előtt kérném, hogy azon emberek, akik professzionális vagy akár amatőr szinten is értenek a burkoláshoz, távozzanak a "nézőtérről", ugyanis félő, hogy a műsorszámom közben jobb esetben fejvesztve menekülnének, rosszabb esetben a Dunának menést vagy harakirit fontolgatnának. Természetesen más poszton szívesen látom őket is!
Most pedig ráhangolódás gyanánt egy találós kérdéssel indítanék. Mi látható az alábbi képen?



- Igen, az az idősebb úr ott a hátsó sorban! 
- .....
- Nem, kedves uram, ez nem egy II. világháborús lejáró egy föld alatti bunkerba, bár kétségkívül nagyon hasonlít rá. További tippek? Igen, az a kisfiú ott az első sorban!
- ....
- Nem, ez nem egy titkos átjáró a mesevilágba, ahol beszélő oroszlánok, repülő szőnyegek, királyok és királynék, valamint tűzokádó sárkányok vannak. Bár én szintén nagyon örülnék neki, ha hasonló bejárattal büszkélkedhetnék. Még egy utolsó kísérlet, és aztán elárulom a megfejtést! Halljuk azt a fiatalembert ott jobb szélen a középső sorban!
- ....
- Nem, Önnek sem sikerült kitalálni, ugyanis ez nem egy ajtó az alattunk lakó dögös hölgyhöz. Sajnálom, ahhoz még vésni kell. :))

És akkor most felrántom a leplet: a járólapjaink az évek folyamán úgy döntöttek, hogy az örök életre kötött házasságukat az alattuk leledző aljzatkiegyenlítő(k)vel romba döntik. Észrevételeim szerint az aljazkiegyenlítő(k) a válás felmerülését rosszabbul viselték, teljesen ÖSSZETÖRTEK a hír hallatán. Természetesen némely járólap is nehezen jutott túl a történteken (őket, illetve a helyüket fedték a kartonlapok), de a többségük egész jól viselte. Ekkor aztán én és munkatársam (anyukám) színre léptünk mint párterapeuták, hogy orvosoljuk a problémát.

Az összetöredezett aljzatkiegyenlítő
Kértük őket, hogy egy időre költözzenek külön, hogy megtapasztalják milyen egymástól huzamosabb időre távol lenni. Az elválasztásuk elég drasztikusra sikerült: a bitkészletben találtunk egy szurony-szerű szerszámot, amit kalapács segítségével ütögettünk a fugába apránként, míg az el nem engedte az egyik járólapot a másiktól (ezzel kiküszöböltük, hogy további járólapok törjenek el)

Irány a pattintott kőkorszak!

Miután a fugát kiszedtük, utána az aljzattól szintén kalapács és véső segítségével szedtük fel a járólapot, valamint az összetöredezett aljazatkiegyenlítőt (ezekről a mozzanatokról a munka hevében nem tudtam képet készíteni):



A járólapokat bontás előtt beszámoztuk, hogy az eredeti helyükre
kerüljenek vissza. (ugyanis voltak közöttük vágottak).

Miután készen voltunk a bontással, következett a takarítás. Majd a tiszta felületre flexibilis ragasztót öntöttem . Azt egy napig száradni hagytuk, utána következett a burkolás. Közben a járólapok hátulját megtisztítottuk véső és kalapács segítségével a rászáradt ragasztótól.



Nem volt speciális keverőnk a ragasztóhoz, ezért kis adagokat kevertünk csak ki. Két vödörben 3-3 kg-ot. Egyébként ez az egész művelet megért volna egy videós felvételt is, mert mi nők, a pontosság mintaképei, kis konyhai mérlegemmel (a ragasztót) és mérőpohárral (a vizet) mértük ki a megfelelő adagokat, hogy aztán spakli segítségével összedolgozzuk. Ennek köszönhetően a bicepszem a jobb karomon olyan mint a beton, míg a balon egy leeresztett lufihoz hasonlatos.

X-szel jelöltük, hogy melyik lapokra tilos rálépni.


24 órás száradás után pedig következett a fugázás, melynek végeredménye itt látható:



Jelen álláspont szerint úgy néz ki, hogy a párterápia bevált. Azóta újra boldog házasságban élnek, remélem, életük végéig :))



Akik behatóbban szeretnének elmerülni a burkolás rejtelmeiben, azoknak összegyűjtöttem szakszerűbb leírásokat, valamint egy videós tananyagot is:

6 megjegyzés:

  1. Le a kalappal!!! Azt hiszem a következő lakásfelújításunknál alkalmaznánk téged, ha érdekel a feladat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)) Te főzöl, én meg közben majd burkolok (kaját és padlót egyaránt :D)

      Törlés
    2. Rendben! :) De nem francia desszert lesz. Bár a hétvégén második nekifutásra nagyon szép fügés-nektarinos galette-et sütöttem.

      Törlés
  2. Gratulálok, ez igen! Alaposan átgondolt és kivitelezett mutatvány!
    Kár, hogy valakinek anno fizettetek ezért! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen anyukám nevében is a gratulációt :)!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...